Nació Catalana

LENIN I WILSON AL KURDISTAN

"L enin i Wilson són els antípodes apocalíptics del nostre temps", va dir Trotski, després de la revolució del 1917 i de l'anunci per Woodrow Wilson dels Catorze Punts, gener del 1918. Com que Trotski pertany al mateix ramat genocida de Lenin i Stalin, no se li pot donar cap crèdit com a jutge imparcial. Però té valor com a representant de les essències comunistes. Són estatistes i antitètiques del dret a l'autodeterminació formulat per Wilson.

Unes essències que sempre han odiat les realitats nacionals, com ho fa el fonamentalisme musulmà. El paradís terrenal comunista és una uniformització proletària mundial i el de l'islamisme una umma (la col·lectivitat formada pels creients en l'Islam) també universal. Els drets nacionals no són el seu tema, sinó el seu enemic.

"El bolxevisme -va escriure Lord Bertrand Russell, en el seu llibre Teoria i pràctica del bolxevisme- combina les característiques de la revolució francesa amb les de l'expansió de l'Islam. [...] El que la religió mahometana ha fet pels àrabs, el bolxevisme ho pot fer pels russos". Lord Russell posava en un mateix pot jacobinisme, comunisme i islamisme. El mal que han fet els tres totalitarismes es pot comprovar anant a Perpinyà, arreu de l'antic imperi soviètic o bé on sigui del món arabomusulmà. Ben a prop de casa nostra tenim el genocida dels amazics (berbers), al Magrib.

Però ara la nostra atenció preferent s'ha de fixar en la nació kurda, i molt especialment en el Kurdistan iraquià. Semblava que havia de ser el lloc on l'anella opressora del doble uniformisme, islamista i arabista, havia de començar a petar. La tenacitat genocida francesa (i de Rússia i la Xina) ha fet que això ara estigui més en qüestió que fa un mes. Novament, l'ONU ha estat un instrument més al servei dels Estats que dels drets.

S'ha ratificat el criteri del filòsof francès André Senik. "L'ONU -escriu- ha estat concebuda i construïda com una mútua de no-agressió entre els Estats sobirans. No pot intervenir legalment si no és per fer respectar la sobirania contra un veí intrús. Tot Estat és tingut per legítim i cadascun d'ells té, pel que sembla, les mans lliures per fer regnar la seva llei en el seu propi espai. De la Societat de Nacions a l'ONU, el dret internacional ha estat, així, fundat a partir del principi de la sobirania absoluta dels Estats". Però cal que els kurds i totes les nacions minoritzades no s'hi resignin. Cal que optin per Wilson, contra Robespierre, Lenin o Ossama bin Laden.

Alfons Quintà, Publicat al diari Avui el dia 8 de juliol de l'any 2004